Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Πώς μας ήρθε αυτή η ιδέα...

Η απόφαση αλλαγής σε ένα πιο απλό μοντέλο ζωής είναι το αποτέλεσμα πολλών και πολυετών ζυμώσεων. Τόσο εγώ όσο και ο σύντροφός μου έχουμε περάσει όλη τη ζωή μας (με εξαίρεση ένα χρόνο σπουδών στη Γερμανία) στο γκρίζο αστικό περιβάλλον της Αθήνας, μένοντας σε διάφορα προάστια, σπουδάζοντας, δουλεύοντας και ακολουθώντας τους εξαντλητικούς ρυθμούς της πόλης.
Το αίσθημα ότι η πόλη δεν μας ταιριάζει υπήρχε μέσα μας πολλά χρόνια πριν. Νοιώθαμε ότι η ζωή μας δεν είχε την ποιότητα που επιθυμούσαμε, όμως ήμασταν απορροφημένοι στις ασχολίες μας και δεν ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε κάτι για να την αλλάξουμε.
Στη συνέχεια, ζήσαμε για ένα χρόνο στην Γερμανία και ακολουθήσαμε έναν τρόπο ζωής,τυπικό για τους Γερμανούς, αλλά ξένο σε εμάς, ο οποίος μας γέμιζε ενέργεια και καλή διάθεση. Η καθημερινή χρήση του ποδηλάτου και των συγκοινωνιών, η μηδαμινή χρήση αυτοκινήτου, η άμεση πρόσβαση στο δάσος, το ποτάμι ή τους λαχανόκηπους, η ανακύκλωση, η ζωή σε μια πιο μικρή πόλη υπήρξαν αποκαλυπτικά. Σιγά σιγά, μορφοποιούνταν μέσα μας αυτό που ψάχναμε...


Η επιστροφή στην αντίθεση της Αθήνας έκανε τα πράγματα πιο ξεκαθαρά μέσα μας. Η άφιξη των παιδιών μας ήταν καθοριστική για να αναθεωρήσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητες μας σαν οικογένεια. Το να ζούμε σε στενή επαφή με τη φύση, ακολουθώντας έναν τρόπο ζωής που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και διατηρεί τους πόρους του πλανήτη, το να απέχουμε συνειδητά σε έναν βαθμό από τις σύγχρονες καταναλωτικές πρακτικές και να ακολουθούμε μια πιο ήρεμη και συνειδητή ζωή έγιναν οι πρωταρχικοί μας στόχοι. Μας πήρε περίπου τρία χρόνια πειραματισμού στο περιβάλλον της πόλης, μέχρι να πάρουμε την μεγάλη απόφαση της αλλαγής. Αλλαγή μοντέλου ζωής εν μέσω οικονομικής κρίσης. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερο συγχρονισμό!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου