Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ρόιδο βαμμένο

Σήμερα, κόψαμε από τη ροδιά μας το πρώτο ρόδι. Η ροδιά μας είναι μικρούλα και δεν έχει πολλά ρόδια, αλλά αυτά που έχει είναι κατακόκκινα, τεράστια και όπως γευτήκαμε σήμερα, εξαιρετικά γλυκά.



Το ρόδι, θεωρείται παραδοσιακά το φρούτο που φέρνει καλοτυχία, γονιμότητα και αφθονία αγαθών στο σπίτι. Στην αρχαία Ελλάδα όπως και σήμερα, το ρόδι θεωρούνταν το φρούτο της γονιμότητας και υπάρχουν πολλές αναφορές στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ακόμη και στη μακρινή Κίνα, το ρόδι καταναλώνεται από τους νιόπαντρους, την πρώτη μέρα του γάμου τους για να ευλογηθεί ο γάμος τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έθαβαν τους νεκρούς τους μαζί με ρόδια. Στη Μέση Ανατολή, τα ρόδια χρησιμοποιούνταν για πολλές παθήσεις. Στο Ιράν, όπου η ροδιά είναι αυτοφυής, πιστεύουν ότι είναι δώρο των θεών προς τους ανθρώπους. Ο προφήτης Μωάμεθ, μάλιστα, σε ένα απόσπασμά του στο Κοράνι προτείνει την κατανάλωση σπόρων ροδιού: «Γιατί καθαρίζουν τον οργανισμό από τη ζήλια και το μίσος».
Για μένα, λοιπόν, η ροδιά μας αποτελεί τον καλύτερο οιωνό, ότι η επιλογή μας είναι η σωστή και η τύχη θα είναι μαζί μας. Αφού λοιπόν φωτογραφήσαμε την φορτωμένη με καρπούς ροδίτσα μας, η μικρή είχε την τιμή να κόψει το πρώτο ρόδι. Το πήραμε στην κουζίνα,όπου μας αποκαλύφθηκαν οι μικροί κόκκινοι θησαυροί (όχι πολύ κόκκινοι ακόμα αλλά αρκετά γλυκείς). Η μικρή μου έβαζε ένα ένα το σποράκια σε ένα μπολάκι και τα έτρωγε από εκεί , ενώ ο μικρός προτιμούσε να τα τρώει κατευθείαν μέσα από το ρόδι. Πέρασε πολύ ώρα, τρώγοντας και παίζοντας με τους μαγικούς σπόρους και είμαι σχεδόν σίγουρη πώς αύριο οι μικροί θα ζητήσουν ένα ακόμα ρόδι αμέσως μόλις τα δούν!




Για την περίσταση βρήκα μια ενδιαφέρουσα ανατολίτικη συνταγή από την "Καθημερινή" για δροσιστικό ποτό από το χυμό του ροδιού, το οποίο ονομάζεται «ναρ σερμπέτ» και το προσφέρεται σε επίσημες τελετές στους καλεσμένους. Σκέφτομαι να την δοκιμάσω άμεσα και να επανέλθω.


Σερμπέτι από ρόδι
Υλικά (για 6 ποτήρια)


•4 - 5 γλυκά ρόδια
•1 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
•2 σπόρους από αστεροειδή γλυκάνισο
•1 κομμάτι μοσχοκάρυδο
•1 κομμάτι μαστίχα
•ασπρισμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα ρόδια και παίρνετε μόνο τους καρπούς. Τους βάζετε σε αποχυμωτή και κρατάτε το χυμό τους. Αδειάζετε το χυμό από τα ρόδια σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και όλα τα αρωματικά μπαχαρικά. Βράζετε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Αφήνετε το σερμπέτι να κρυώσει και το σουρώνετε ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα μπαχαρικών. Το βάζετε σε μια κανάτα και το αραιώνετε με λίγο νερό, ανάλογα με το πόσο πηκτό ή αραιό το θέλετε. Προσθέτετε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και σερβίρετε το σερμπέτι παγωμένο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου